Anne loopt langzaam hard voor zwerfafval

Anne van Dalen loopt langzaam hard PieterBas AutomatiseringHet ligt overal, niet alleen in de grote steden, maar ook langs een bospad of in dorpen. Zo veel is Anne van Dalen inmiddels wel duidelijk geworden. Ze loopt een jaar lang hard ‘op blote voeten’ en ruimt zwerfafval op

‘Iedereen kan het’, zegt ze. ‘Het is gewoon een kwestie van bukken.’

Overal waar Anne komt wordt ze met open armen ontvangen en staan er enthousiastelingen klaar om een handje mee te helpen. In het Brabantse Oss werd op die manier een recordgewicht van 166 kilo aan zwerfafval opgeraapt.

‘Soms vragen mensen honderduit en soms vragen ze niets, zoals die twee jongetjes die zonder blikken of blozen gingen meehelpen. Als mensen, jong of oud, het leuk vinden, dan vind ik het ook leuk.’

In de plassen stampen
Anne loopt langzaam hard PieterBas AutomatiseringHet is in de middag, rond vier uur. Anne loopt in het bos, ergens tussen Son en Eindhoven. Stilstaan is er tijdens het interview niet bij, daar is het de temperatuur niet naar. Maar koud heeft ze het niet. ‘Ik loop nu lekker door de plassen, het is heerlijk, vooral ook omdat het door de regen nu zo blubberig is’, zegt ze lachend.

Anne begon op 20 september aan haar wandeltocht die haar een jaar lang door heel Nederland zal voeren. Nauwelijks twee maanden na de start in Den Haag op Keep it clean day heeft ze al 337 kilo zwerfafval opgeruimd. ‘Mensen vragen me vraag wat mijn doel is. Dat heb ik eigenlijk niet, ik vind hard lopen leuk en afval opruimen. Daarom doe ik het, zo simpel is het.’

Langzaam hard lopen
Vandaag is Anne onderweg naar Eindhoven. Hoeveel kilometer er nog te gaan is, weet ze niet. ‘Ik loop gewoon totdat ik er ben.’ Het allerliefst loopt Anne door het bos. ‘Wel zonder TomTom’, zegt ze. ‘Ik gebruik de ouderwetse kaart en moet natuurlijk wel een keer verdwalen, anders is het niet echt.’

Anne loopt het liefste hard. ‘Omdat ik niet zo veel conditie heb, wissel ik het hardlopen af met wandelen. Daarom heet mijn site ook ‘Annelooptlangzaamhard’, de naam zegt het eigenlijk al. ‘Gemiddeld legt ze dagelijks een afstand van 10 kilometer af. ‘Dat is maar een klein stukje, met twee uur per dag ben ik er meestal wel.’

Te veel zwerfafval
Zwerafval paddestoel PieterBas AutomatiseringDus meer dan genoeg tijd om tussendoor van de omgeving te genieten, waarvan anderen weer meegenieten via de foto’s op haar Facebook-pagina. En die beelden bewijzen ook wel dat zwerfafval overal ligt, zoals onder een groepje paddestoelen of tussen gekleurd herfstblad. ‘Het meeste afval ligt naast en in de buurt van afvalbakken’, kan Anne nu al concluderen.

‘Daarom zouden er minder afvalbakken moet zijn’, zegt ze resoluut. ‘Afvalbakken zijn magneten voor afval. Staan ze er niet, dan nemen mensen het afval namelijk mee naar huis.’

Anne vraagt zich niet af waar het zwerfafval vandaan komt. ‘Ik denk daar niet bij na, ik krijg wel is de vraag wat het vreemdste is wat ik ben tegen gekomen. Daar let ik niet op, ik buk gewoon en ruim het op.’

Dagopbrengst sponsoren
Wilt u Anne steunen? Dat kan door een slaapplaatsen te doneren, overnachtingen in Limburg zijn nog welkom. Ook kan Anne’s dagopbrengst worden gesponsord. Daarmee helpt u Anne in haar levensonderhoud. ‘Er zijn al veel gulle gevers, maar niet genoeg, ik moet nog een heel jaar vooruit.’

Volg Anne op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Op de hoogte blijven van het leukste afvalnieuws? Volg dan PieterBas op Twitter, Facebook en LinkedIn of meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Beeld:
Foto linksboven: BN De Stem
Andere foto’s: Anne van Dalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *