Amsterdams grachtenplastic wordt circulair kantoormeubilair (video)

Plastic Whale VEPA plastic vissen grachtenplastic circulair kantoormeubilair PieterBas Automatisering

De handtekeningen zijn gezet. Het Amsterdamse hotel Breeze wordt de eerste met kantoormeubilair gemaakt van grachtenplastic. De circulaire tafels en stoelen zijn een idee van Plastic Whale dat plastic vist uit de hoofdstedelijk grachten. Voor een tafel zijn ongeveer 1.000 afgedankte plastic flessen nodig. Het granulaat dat daarvan wordt gemaakt, is de grondstof voor het meubilair. Plastic Whale werkt daarvoor de komende jaren samen met kantoor- en projectmeubelfabrikant VEPA. Tot het circulaire assortiment behoren behalve een tafel met stoelen ook lampen en akoestische wandpanelen.

Circulaire economie

Oprichter Marius Smit en zijn team vissen al sinds 2011 met vrijwillers en tijdens bedrijfsuitjes op het plastic afval in de Amsterdamse grachten. Dat leverde tot nu toe maar liefst een kleine 10.000 plastic flessen op en zo’n 2.000 zakken ander plastic afval. Daarvan zijn inmiddels tien gerecycled boten gebouwd. Het idee voor de kantoortafel ontstond tijdens de lunch, bericht RTL Nieuws. Het team van Plastic Whale paste niet  meer aan de lunchtafel. De nieuwe tafel moest natuurlijk gerecycled zijn. Als je boten kunt maken, moet een tafel ook lukken, zo dacht Smit. Hij vond daarvoor VEPA die samen met Plastic Whale het voortouw wil nemen en laten zien dat die transitie naar een circulaire economie mogelijk is.

Tafel als grondstof

En zonder concessies te doen aan design en kwaliteit, vertelde algemeen directeur Janwillem de Kam. De ontwerpen zijn 100 procent circulair. Alle onderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen – met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Aan het meubilair hangt wel een prijskaartje. Een vier meter lange tafel met acht stoelen kost bijna 20.000 euro, inclusief een workshop en een dagje plastic vissen. Maar daarvoor ben je dan ook ‘launching partner’, liet Smit weten. Bedrijven kopen volgens hem niet alleen een tafel. ‘Ze sponsoren ook Plastic Whale en laten daarmee zien dat ze iets doen aan de plastic soep en zich verbinden aan andere duurzame bedrijven.’

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over recycling en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *