Afvalconferentie 2017: focus op transitie naar circulaire economie

Afvalconferentie 2017 NVRD Vereniging Afvalbedrijven PieterBas Automatisering

De overgang naar de circulaire economie. Dat is het overkoepelende thema tijdens de Afvalconferentie 2017 die plaatsvindt op 4 oktober as. Reden van deze focus is volgens de organisatoren, de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven, het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Doel hiervan is dat de economie in 2050 100 procent circulair is. Begin dit jaar ondertekenden 300 organisaties al het Grondstoffenakkoord, waaronder regering, bedrijfsleven, semi-overheid en milieuorganisaties. Met vijf zogeheten transitieagenda’s is de overgang naar de circulaire economie inmiddels ingezet.

Discussie Grondstoffenakkoord

Het plenaire programma van de Afvalconferentie trapt af met een presentatie van Anne-Marie Rakhorst. Zij is voorzitter van het transitieteam consumptiegoederen, één van de vijf transitieteams die werken aan een agenda om te komen tot een circulaire economie in 2050. Daarna gaat Marco Waas in op de duurzaamheidsstrategie van Akzo-Nobel. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met Boris van der Ham, voorzitter Vereniging Afvalbedrijven, en Han Noten, voorzitter NVRD. Zij gaan de discussie aan op basis van vragen van ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord.

Parallelsessie over keuzes gemeenten afvalinzameling

Het middagprogramma bestaat uit twee rondes van vier parallelsessies. Zo gaat het in de sessie over de maakindustrie onder meer over de praktische invulling van een duurzaamheidsstrategie. Deelnemers zoeken daarbij naar antwoorden op de vragen: hoe de maakindustrie in de praktijk de vertaalslag en wat zijn de mogelijkheden van hergebruik van secundaire grondstoffen. In de sessie over de aanpak van de grote gemeenten gaat het om de keuzes voor afvalinzameling en de bijdrage daarvan aan de circulaire economie. Een andere sessie gaat over de ontwikkelingen in Europa. Ook zijn er presentaties van twee spraakmakende MKB-initiatieven in de circulaire economie.

Fort Voordorp

De Afvalconferentie 2017 vindt plaats op woensdag 4 oktober in Fort Voordorp Groenekan (vlakbij Utrecht). Net als vorig jaar staat de conferentie onder leiding van dagvoorzitter Mathijs Bouman. Organisatoren de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven beloven er een inspirerende en inhoudelijk interessante dag van te maken met veel tijd om te netwerken met professionals uit de afval- en recyclingbranche. Inschrijven kan via deze link.

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over evenementen en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *